Karl`s PC Help Forums

Error loading operating system!!!
tkfmmaxi - 4-1-2008 at 13:14

Hi al , i will try to keep this short!
i bought a new gfx card for my pc, sapphire 512 ddr3 (AGP).
After installing it i turned on my pc to get this message...ERROR LOADING OPERATING SYSTEM....
So i took out the card and put my old 1 back in now i still get the same message so i boot from HDD but now my DVD ROM is not being recognized ?. Could anyone help me i,m completley lost?.
Every time i boot up now i have to go into boot options by pressing the ESC key and choose HDD. And i cant run windows xp because the dvd ron wont work!!!!.
If i can get the dvd rom to work maybe a reinstall of windows might help?
Thanks for your time max


Topcat - 4-1-2008 at 13:53

Quote:
Originally posted by tkfmmaxi
Every time i boot up now i have to go into boot options by pressing the ESC key and choose HDD. And i cant run windows xp because the dvd ron wont work!!!!.
If i can get the dvd rom to work maybe a reinstall of windows might help?
Thanks for your time max


Have you checked to endure all the cables and cards are connected firmly, fitting extra items can sometimes result in moving other fittings.
Also go into the BIOS and make sure your boot options are in the right sequence and that they are all active.
When you boot up do you get any lights on the DVD drive.

Topcat.


tkfmmaxi - 4-1-2008 at 16:52

I have checked all cables and they seem fine i get the green light come on the dvd when i boot up then nothing?.AS an after thought what is the right sequence? HDD . This problem only started when i fitted the new card! no its constant when trying to boot up? every time i have to go into ESC and start windows from there??


Topcat - 4-1-2008 at 18:04

Quote:
Originally posted by tkfmmaxi
AS an after thought what is the right sequence? HDD .




I always prefer "A" Floppy > HDD > CD-Rom

Or you can go HDD > Cd-Rom > Floppy.

Is it looking to the Cd-Rom to boot-up, not that it should matter, if all the boot sequence devices are active it should pass along the options till it finds a device that it can boot from.

It would seem as if your BIOS is not doing that.

Topcat.


Katzy - 4-1-2008 at 18:30

Silly question...

You haven't got a floppy in your drive...

Have you?


tkfmmaxi - 4-1-2008 at 18:31

I now find i cant play any games i try to run COD 4 and nothing... the error message i get reads...... Iw3mp.exe encountered a problem ,Anyone know what that means?
thanks again guys for your help.


tkfmmaxi - 4-1-2008 at 18:35

? what do you mean a floppy drive or a disk in the floppy?
and the answer is yes i have a floppy but no no disk in it!


Katzy - 4-1-2008 at 18:36

That's OK, then.

Number of times I see this and it's down to a floppy being in the drive...

Or a non-bootable CD.


LSemmens - 5-1-2008 at 11:36

Katzy is absolutely correct in the advice max. I'd double check the settings in BIOS, can you report back exactly what BIOS reports as far as drives are concerned (the first menu option).

Depending on the BIOS, the boot order may be set in another menu. Can you ensure that your boot order is set to HDD first? My preference is usually CD/HDD/FDD but HDD/CD/FDD will also work.


tkfmmaxi - 5-1-2008 at 13:27

OK guys i think i have sorted it after a few hours of messing about! i pressed reset to default settings in bios and all is ok except my DVD rom is still not being recognized.
Thanks for your time and help much appreciated


Wilbur - 5-1-2008 at 14:08

Just a thought........what was your 'old' card...ATI or Nvidia ?
What is your new card...ATI or Nvidia.
I have a feeling that the Saphire card is ATI ?

Did you uninstall your previous gfx drivers before installing your new card ?

Sometimes a new driver install is needed even though the card is from the same type (ATI/Nvidia).always handy to try if the new card produces glitches, and conflcts with existing hardware.
Of course, I could be wildly wrong smokin:


tkfmmaxi - 5-1-2008 at 19:56

I never got chance to install new card drivers (uninstalled all for my old 1)...my pc crashed with operating error so i took it out and put the old 1 back in which also was a ATI!. Ok update i have now unplugged every thing and refitted every thing and my DVD light comes on but its still not working?.Put a disc in the drive it trys to read for about 20 seconds then nothing?


Katzy - 5-1-2008 at 21:29

Sounds like the drive's stiffed. :(


Topcat - 5-1-2008 at 21:53

Quote:
Originally posted by tkfmmaxi
Ok update i have now unplugged every thing and refitted every thing and my DVD light comes on but its still not working?.Put a disc in the drive it trys to read for about 20 seconds then nothing?


Could be just a speck of dust on the lens, give it a blast of air, you can get cans of compressed air from places like PCWorld.

Topcat.